Om UTF.nu

Historien

En gång i tiden skapade jag en snutt programkod, ursprungligen skrivet i programmeringsspråket C++ enligt antika anteckningar daterade 2008/2009. Denna snutt blev senare översatt till såväl C#, Java som PHP och ihopsnurrat till en Android-applikation med namnet Uppgift till förare.

Syftet med denna applikationen var att förenkla uträkning utav det som nu heter bromsprocent, d.v.s. med vilket värde ett tågsätt kan bromsa i förhållande till dess vikt. Utöver detta kan man även använda applikationen till att räkna ut hur fort man får köra vid ett angivet retardationstal, d.v.s. ett värde i m/s² som tåget kan bromsa.

Applikationen i fråga publicerades 2010 på det som numera heter Play Butik i svenska Android-enheter och hann sedan dess med att installeras närmre 1500 gånger på diverse enheter innan den blev ersatt av version 2 som tyvärr inte gick att få som en rak uppdatering med bibehållen installationsbas.

Under tiden jag gick med stora ambitioner om att uppdatera appen så passade jag även på att skapa denna webbtjänst som delvis ersättare, delvis komplement för att kunna användas på alla former av enheter, från skrivbordsdatorer till surfplattor och telefoner. Sidan är nämligen byggd för att anpassa sig utefter olika skärmstorlekar så att den ska se lika bra ut på alla former av enheter.

Nutid

Appen Uppgift till Förare finns sedan hösten 2018 i en något mer modern och uppdaterad variant med någon slags ambition om fortsatt utveckling för framtida Android-enheter och kanske även någon gång en mer tilltalande design.

Utöver det fortsätter denna webbtjänst att utvecklas, mestadels under skalet för att erbjuda en modern och tilltalande design som anpassar sig efter alla former av enheter som besöker den.

Bakom skalet

Tekniken bakom webbtjänsten baseras på det serverbaserade språket PHP som genererar HTML-sidor utefter de uträkningar som sker. Det visuella skalet bygger på CSS-ramverket Bootstrap och en färdig mall som heter Bare. Utöver det används ikoner från Font Awesome för lite mer tilltalande grafik och på det finns även en liten lätt dos JavaScript strösslat över det hela framförallt för mindre effekter.

Appen i sin tur är byggd med Kotlin som språk och med Android Studio som verktyg med en ambition om att hålla mig till Android standardbibliotek samt utseende för bästa möjliga framtidssäkring.

Om tågläge

Informationen i tågläge och sök enskilt tåg grundar sig i det öppna API som Trafikverket tillhandahåller kring dess trafikinformation. Informationen hämtas vid begäran och kan därför ibland vara ur funktion beroende på driftstatus i Trafikverkets tjänster.

Tjänsten laddar om sidan vart 60 sekund för att hämta in ny data från tjänsten, för att hålla sidan uppdaterad, enligt nuvarande funktion. Det är inte helt smidigt och resurseffektivt men det fungerar.

Hela tjänsten som så är att betrakta som beta, det vill säga fortfarande under utveckling och fel kan därmed förekomma mer eller mindre frekvent.

Mer information om Trafikverkets API finner ni på dess egna sida, api.trafikinfo.trafikverket.se.


Kontaktformulär


Reklam är tyvärr ett nödvändigt ont för att få sidan att vara självförsörjande. Hoppas ni kan ha överseende med detta.

Sammanställt och kodat utav Joakim Ewenson 2008-2020